Dress Time

De Website voor Fashion Tips & Tricks

Waarom zou je duurzame kleding dragen?

kleding

Duurzaam, fast- en slow fashion, maatschappelijk verantwoord ondernemen en gerecyclede kleding. Het zijn termen die veel voorbij hoort komen. Tegenwoordig zijn we met z’n allen veel bezig met mode. De mode-industrie stuurt heel erg aan op fast fashion. Wat houdt deze term in? Fast fashion betekend het snel veranderen van trends op het gebied van mode. Zo wordt de verkoop gestimuleerd. Mensen kopen sneller nieuwe kleding als er nieuwe trends op de markt zijn gekomen. Tegenwoordig hoor je steeds meer tegen geluiden. Slow fashion komt meer en meer op. Waarom zouden we duurzamer met mode om moeten gaan?

Modeaanbieder uitgelicht

Bekijk eens de website van GoBamboosa. Je vindt daar hele mooie, kwalitatief goede sokken. De sokken worden gemaakt van de meest duurzame bamboevezels die er te verkrijgen zijn. De producten van GoBamboosa worden ingekocht zonder tussenpersoon, daardoor kunnen ze de prijs van de sokken eerlijk houden.

Waarom geen fast fashion?

Heel veel kleding die je koopt, zien er al niet meer goed uit na een paar keer dragen en wassen. Goedkope kleding in de sale is ook fast fashion. Kleding dat gemaakt is om snel weer een herhaalaankoop te doen. Door de snel veranderende modetrends ligt er vaak elke paar weken nieuwe kleding in de winkel. Werknemers in China en Bangladesh worden overbelast voor een hongerloontje. Daarnaast eindigt veel kleding op de vuilnisbelt. Ondertussen worden de grondstoffen uit de natuur uitgebuit door de snelle mode-industrie.

Waarom slow fashion?

Dit is een beweging waar mensen ervoor pleiten dat kleding op een verantwoorde manier gemaakt wordt van duurzame materialen. Daarnaast wil men mensen stimuleren om kleding vaker te dragen. Als je kleding gaat kopen, let dan op de volgende zaken:

  • Heb je de kleding echt nodig?
  • Is de kleding duurzaam gemaakt? Waar is het gemaakt? Vraag informatie aan de verkoper.
  • Kun je (soortgelijke) kleding ergens tweedehands vinden? Zo ja, koop het tweedehands mits het in goede staat verkeert.

Trek deze lijn door

Probeer niet alleen verstandige keuzes op het gebied van kleding te maken. Let ook op de voeding die je in huis haalt en scheid je afval op de juiste manier.