Dress Time

De Website voor Fashion Tips & Tricks

Smokings: leer alles over dit prachtige pak

Smokings draag je niet zomaar. Meestal haal je dit pak uit de kast bij een bijzondere gelegenheid. Bovendien koop je smokings maar een paar keer in je leven. Het is tenslotte een fikse investering. Smokings moeten aan bepaalde eisen voldoen. Het is goed daarvan op de hoogte te zijn als je overweegt er een aan te schaffen. De pakken worden bovendien gedragen met wat standaard attributen. Hoewel je juist daarmee in de nieuwste trends een beetje kan spelen zodat je een trendy en speelser uiterlijk krijgt. Kortom: er is veel te melden over smokings dus ga er maar eens goed voor zitten.

Smokings: een geschiedenis

De smoking begon heel eenvoudig. Ruim honderd jaar geleden was een smoking niets anders dan een jasje dat werd aangetrokken als de heren zich na een diner naar de rookkamer begaven. Het jasje voorkwam dat de rook in andere kledingstukken trok. Mannen wilden vrouwen, die niet in de rookkamer kwamen, niet belasten met de geur van rook. Maar het kledingstuk begon aan zijn opmars toen de bankier James Brown Potter de Engelse koning Edward VII bezocht. De koning droeg liever geen rokkostuum bij het diner, wat gebruikelijk was. En hij liet een apart jasje voor zichzelf maken. Potter nam het idee mee naar Amerika en droeg het naar de exclusieve Country Club Tuxedo Park. Ja, inderdaad, de Engelse term tuxedo voor de smoking komt daar dus vandaan. Vanaf 1896, na een schandaal in die club, ging het snel met de smoking en nu is hij niet meer weg te denken uit de mannenmode.

En hier moet je op letten

Een smoking is best een investering dus het is wel handig als je er lang mee kan doen. Koop dan ook een tijdloos pak in plaats van een smoking die meegaat met de nieuwste trends. Tenzij je die trends erg mooi vindt, natuurlijk. Er zijn nog wat andere dingen waar je op moet letten. Zo mag de mouw van het overhemd maar één centimeter onder het jasje vandaan komen. De kraag moet passen bij je gezicht. Een grote kraag staat stevig, maar maakt jouzelf in zekere zin minder zichtbaar. Ook de revers houdt je het liefst smal. Bij je smokingoverhemd mogen de knopen niet zichtbaar zijn. En de knopen van je jasje zijn het liefst gestoffeerd. Denk ook aan de aanschaf van verplichte attributen zoals een vlinderdasje en manchetknopen. Die horen echt bij smokings. Heb je eenmaal een smoking dan steel je echt de show dus veel succes!

smokings