Dress Time

De Website voor Fashion Tips & Tricks

Katoenen stoffen

Stof kopen

Katoen is een van de bekendste stoffen voor kleding. Het vormt de basis voor veel van onze producten en is een stof die gemakkelijk te bewerken en te gebruiken is. De stof is afkomstig van een katoenplant. Wanneer de vrucht van de plant rijp is barst deze open en kun je het zaadpluis plukken. Dit pluis vormt uiteindelijk katoen. De vezels kunnen worden gesponnen tot garen, die uiteindelijk worden gebruikt om lappen stof van te maken. Door de platte, gedraaide vezel heeft katoen weinig glans en heeft het een stroeve structuur. Door deze stroefheid houden de vezels elkaar in het garen goed vast en is het een stevige stof. Omdat de vezel in katoen een dun laagje cuticula bevat, is het waterafstotend en moet het altijd eerst bewerkt worden voor het geverfd kan worden. Dit maakt het helaas wel een stof die belastend is voor het milieu. Gelukkig is het wel een duurzame stof en kan het jaren meegaan. Het is daardoor ook een erg populaire stof in de kledingindustrie. Het is duurzaam, stevig, ademt en heeft het vermogen om vocht op te nemen. Je zult niet zo snel zweten in katoen. Omdat het een stevige stof is, is het ook erg geschikt voor het bekleden van meubels of gordijnen. De productie van katoen is goedkoop en omdat katoen maar 10% van het ruwe gewicht verliest bij de verwerking ervan, is het ook een populair handelsgoed. Zowel de eigenschappen als de voordelen als handelsgoed, maken van katoen een populaire stof. En katoenen stoffen zijn online in vele uitvoeringen en kleuren te verkrijgen.

Kleding maken

De eigenschappen van katoen

Duizenden jaren geleden werd katoen al gebruikt om doek van te maken. Tegenwoordig wordt het voor heel veel soorten doeleinden gebruikt. Vooral in China wordt veel katoen geproduceerd. Katoen is de stof die het meeste wordt gebruikt voor kleding en doordat het slijtvast is gaat het lang mee. Het zou dus een duurzame stof kunnen zijn, mits je niet elk seizoen voor nieuwe kledingstukken kiest. In dit opzicht is het daarom ook veel beter en bovendien leuker om zelf je kledingstukken te maken van dit materiaal. Het is zacht, soepel en gemakkelijk in gebruik. De stof is ademend, waardoor je lichaamswarmte naar buiten kan en het dus een stof is die vooral in de zomer populair is. Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met het naaien van stoffen, is katoen een heel goede keuze. Het rekt niet mee, waardoor het gemakkelijk te verwerken is. Je kunt er daarnaast heel veel verschillende dingen van maken. We hebben het nu vooral over kledingstukken gehad, maar je kunt er ook tassen en meubelhoezen van maken. Daarnaast is het makkelijk te onderhouden. Je kunt het makkelijk wassen en zelfs in de droger slijt katoen niet zo makkelijk.

Kleding stof

Een tip; wanneer je met katoen gaat werken kun je de stof het beste eerst wassen. De vezels van katoen krimpen iets wanneer ze nat worden en wanneer je de stof al hebt gewassen voor je ermee gaat werken is de krimp al geweest. Wanneer je je project af hebt, zal deze niet verder krimpen. Katoen is in vele vormen, kleuren en prints te verkrijgen. Online kun je je volop laten inspireren door het brede aanbod. Doordat het een populaire stof is, is er ruime keuze en voor vele toepassingen te gebruiken. Om stoffen te kopen hoef je de deur niet meer uit. De stof waar jij naar op zoek bent is eenvoudig online te verkrijgen en wordt bij jou thuis afgeleverd. Er is ruime keuze. Je kunt gemakkelijk selecteren waarvoor je de stof precies wilt toepassen, zodat je de keuze krijgt die geschikt is voor het item wat je wilt gaan maken. Je kunt gemakkelijk aangeven hoeveel je van de stof nodig hebt en voor je het weet kun je beginnen aan het maken van je eigen creatie.